ΑΠΘ: «Κατάρτιση για το ευρύ κοινό σε θέματα Ιστορίας της Τέχνης και πολιτισμού» | paso.gr: Σεμινάρια, Ημερίδες, Συνέδρια, Εκπαιδευτικές Εκδηλώσειςpaso.gr: Σεμινάρια, Ημερίδες, Συνέδρια, Εκπαιδευτικές Εκδηλώσεις

ΑΠΘ: «Κατάρτιση για το ευρύ κοινό σε θέματα Ιστορίας της Τέχνης και πολιτισμού»

Η τέχνη μπορεί να αποτελέσει τη γέφυρα μεταξύ της καθημερινής ζωής και της δια βίου μάθησης, να συντελέσει σε μια ολοκληρωμένη αντίληψη του κόσμου, να καλλιεργήσει πολύπλευρα ενδιαφέροντα και αρχές, να παράσχει ακόμη και τη δυνατότητα νέου επαγγελματικού προσανατολισμού και, κυρίως, να μεταδώσει τη σύγχρονη γνώση. Έμπειροι διδάσκοντες θα συνδράμουν στην υπεύθυνη ενημέρωση και παροχή γνώσης στο ευρύ κοινό, συμβάλλοντας στην κατάρτιση ατόμων με αυξημένες δυνατότητες και ευελιξία.

05/11/2014 - 05/12/2014

240€

Με πιστοποιητικό παρακολούθησης

Δείτε την σελίδα

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης διοργανώνει ένα πρόγραμμα 40 ωρών με θέμα την κατάρτιση για το ευρύ κοινό σε θέματα ιστορίας, τέχνης και πολιτισμού.  Αριστοτέλειο-Πανεπιστήμιο-Θεσσαλονίκης

Σκοπός του προγράμματος

Σκοπός του Προγράμματος είναι να εκπαιδεύσει το ευρύ κοινό στο γνωστικό πεδίο της Ιστορίας και Θεωρίας της τέχνης, με βάση τα νέα πορίσματα της έρευνας και της επιστήμης.  Το  πρόγραμμα θα παράσχει τη δυνατότητα στο κοινό να γνωρίσει και να εκτιμήσει τα μεγάλα έργα της ελληνικής, της ευρωπαϊκής και της αμερικανικής εικαστικής τέχνης σε μια ευρύτητα χρονική, από την Αναγέννηση μέχρι σήμερα, να ερευνήσει και να γνωρίσει την εικαστική γλώσσα, την ορολογία, τα μορφοπλαστικά στοιχεία, τα σύμβολα και το νόημά τους.

Στόχος να  γίνει αντιληπτή η ιστορική συνέχεια αλλά και οι αλλαγές στην τέχνη, οι οποίες σχετίζονται με τις μεταβολές των ιστορικών, πολιτικών, κοινωνικών συμφραζομένων, των πολιτιστικών επιδράσεων αλλά και ατομικών επιλογών.  Θα δοθεί η δυνατότητα επαφής με εικαστικά έργα, αλλά και με  ποικίλους  τρόπους και μεθόδους προσέγγισης και ερμηνείας των έργων τέχνης, με στόχο την κατανόηση, την ανάλυση, την ερμηνεία, την αξιολόγηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και την κατανόηση των ιστορικών παραμέτρων των τεχνών,  το κοινωνικό τους περιεχόμενο, τη σύνδεσή τους  με όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης δράσης.

Το Πρόγραμμα έχει διάρκεια 40 ωρών και περιλαμβάνει 4 θεματικές ενότητες:

  1. Ευρωπαϊκή τέχνη . Από την Αναγέννηση έως μοντερνιστικά κινήματα και σύγχρονα ρεύματα.
  2. Ελληνική Τέχνη (18ος -20ος αι.) από τη μεταβυζαντινή τέχνη στη σύγχρονη και η καλλιτεχνική δραστηριότητα στην προπολεμική Ελλάδα.
  3. Παρουσίαση των σημαντικότερων παραδειγμάτων της πολιτισμικής ανάλυσης, των  μεθόδων και των βασικών ερμηνευτικών θεωριών της τέχνης. (π.χ. η κοινωνικο-ιστορική προσέγγιση, η θεωρία της πρόσληψης, η αποδόμηση, η ψυχαναλυτική προσέγγιση, η φεμινιστική προσέγγιση).
  4. Επισκέψεις/ερμηνευτικές ξεναγήσεις σε Μουσεία και χώρους πολιτισμού της Θεσσαλονίκης.

Σε ποιους απευθύνεται το πρόγραμμα

Το Πρόγραμμα απευθύνεται στο ευρύ κοινό.

Στους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, θα χορηγηθούν:

(α) Βεβαίωση συμμετοχής

(β) Πιστοποιητικό επιμόρφωσης

Αιτήσεις και συμμετοχές

Αιτήσεις γίνονται δεκτές από 05/11/2014 έως 05/12/2014 και μόνον ηλεκτρονικά.

Την αίτηση θα την βρείτε εδώ.

Η αίτηση θα πρέπει να συνοδεύεται από σύντομο βιογραφικό σημείωμα στην ελληνική γλώσσα. Στην επιλογή των συμμετεχόντων θα ληφθεί υπόψη η σειρά προτεραιότητας.

Τα σεμινάρια θα διεξάγονται στις αίθουσες 110 Β και 102 Α του νέου κτηρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Θα πραγματοποιούνται Πέμπτη και Παρασκευή απόγευμα, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους εργαζομένους να τα παρακολουθήσουν.

Το κόστος συμμετοχής στο αυτοχρηματοδοτούμενο Σεμινάριο Επιμόρφωσης ανέρχεται στο ποσό των 240 Ευρώ (πληρωτέο σε δύο δόσεις στην αρχή και το τέλος του Προγράμματος).

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την υπεύθυνη γραμματειακής υποστήριξης και επιστημονική συνεργάτιδα του Προγράμματος  δρ. Ιστορίας της Τέχνης Αναστασία Πάκα (apaka@hist.auth.gr, milpap@hist.auth.gr) τηλ. επικοινωνίας: 2310-997221 κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Μπορεί να σε ενδιαφέρουν επίσης
Θέλεις να δεις και άλλα;
Ψαξε Περισσότερα Σεμινάρια