Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο - Δήμος Χαλανδρίου | paso.gr: Σεμινάρια, Ημερίδες, Συνέδρια, Εκπαιδευτικές Εκδηλώσειςpaso.gr: Σεμινάρια, Ημερίδες, Συνέδρια, Εκπαιδευτικές Εκδηλώσεις

Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο – Δήμος Χαλανδρίου

Το Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Χαλανδρίου δημιουργήθηκε με το κληροδότημα της παιδαγωγού Καλλιόπης Μουστάκα-Αετοπούλου και από το 1982 λειτουργεί ως Nομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με δεκατριαμελές σήμερα διοικητικό συμβούλιο.

ΑΕΤΟΠΟΥΛΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ3

Στόχοι

Στόχοι του πολιτιστικού κέντρου, όπως αναγράφονται στο καταστατικό του, είναι η ανάπτυξη κάθε μορφής πνευματικών, μορφωτικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων στην πόλη του Χαλανδρίου. Η φιλοσοφία του εκφράζεται μέσα από την επιδίωξη δύο πρωταρχικών στόχων:

α) τη δημιουργία στερεής πολιτιστικής υποδομής, όπου η προσοχή επικεντρώνεται τόσο στο σημερινό αποτέλεσμα, αλλά πολύ περισσότερο στο μελλοντικό προσδοκώμενο, που θα αποδοθεί μετά από χρόνια,

β) την προσφορά ψυχαγωγικών εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου στους πολίτες, ώστε να δημιουργείται μία συνεχώς αυξανόμενη απαίτηση του κοινού για ό,τι πιο αξιόλογο και πνευματικό. Τα προηγούμενα χρόνια το πρόγραμμα του Αετοπουλείου αρθρώθηκε στην επαφή με τις ρίζες του πολιτισμού μας. Σήμερα προβάλλεται το ιστορικό παρελθόν μας με τη λιτότητα και την ευγένεια που το χαρακτηρίζει και σχεδιάζονται θεματικές, στις οποίες συνυπάρχει το παραδοσιακό με το σύγχρονο, το κλασικό με το πειραματικό.

Το Αετοπούλειο με τη συνδρομή του δήμου συνεχίζει το έργο της προαγωγής του πολιτισμού και της δημιουργίας υποδομών για τους νεότερους, τους οποίους ελκύει η αναζήτηση και ο προβληματισμός. Επί σειρά ετών οι δήμαρχοι Νίκος Πέρκιζας, Κώστας Παττακός, Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος διετέλεσαν πρόεδροι του Αετοπουλείου Πολιτιστικού Κέντρου και στήριξαν με θέρμη τις δραστηριότητες και τις πρωτοποριακές του επιλογές. Μετά από τροποποίηση του καταστατικού του Αετοπουλείου ο πρόεδρος, ο οποίος ορίζεται από τον δήμαρχο, μπορεί να είναι δημοτικός σύμβουλος ή λαϊκό μέλος. Από το 2005 τη θέση του προέδρου κατέχει ο πρώην αντιδήμαρχος Θανάσης Κανατσούλης.

Δραστηριότητες

Από το 1982 αναπτύσσεται στο Χαλάνδρι μία πολύπλευρη πολιτιστική δράση. Με τη συμπαράσταση του τότε δημάρχου Νίκου Πέρκιζα και ομάδας νέων καλλιτεχνών, όπως ο Σπύρος Βραχωρίτης, η Βάνα και η Μαρίνα Ξένου, καθώς και η Αγγελική Ελευθερίου, διαμορφώθηκε το υπαίθριο θέατρο Ρεματιάς Χαλανδρίου με πρώτη θεατρική παράσταση τον «Ματωμένο Γάμο» του Λόρκα.

Στις δραστηριότητες του Αετοπουλείου περιλαμβάνονται επίσης η λειτουργία βιβλιοθήκης, η έκδοση επιστημονικών έργων καθώς και η διενέργεια έρευνας ανάμεσα σε μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Χαλανδρίου για τις πολιτιστικές προτιμήσεις τους και για τις επιλογές που αφορούν το βιβλίο, έτσι ώστε να είναι σε θέση να προσφέρει στο νεανικό κοινό αυτό που προσδοκά.

Το Αετοπούλειο για την πραγματοποίηση των σκοπών του, αναπτύσσει την προβολή του μέσω ενός μηχανισμού σωστής και τακτικής ενημέρωσης των κατοίκων του Χαλανδρίου για τοπικά και ευρύτερα θέματα, εξασφαλίζει την ουσιαστική και ενεργητική συμμετοχή των κατοίκων στις δημοτικές δραστηριότητες και γενικά χρησιμοποιεί κάθε δυνατό μέσο για τον σκοπό αυτό. Με βάση τους στόχους αυτούς, το Πολιτιστικό Κέντρο δίνει έμφαση στη δημιουργία σωστής και στερεής υποδομής, που εκφράζεται κυρίως με:

α) Το εκδοτικό του έργο, έρευνες για πολιτισμικά θέματα, εκδόσεις επιστημονικών εργασιών, διαλέξεων και αφιερωμάτων σε καταξιωμένους ανθρώπους του πνεύματος. Η Καλλιόπη Μουστάκα, η Κούλα Κασιμάτη, ο Κώστας Τσακίρης, ο Ιωάννης Λουκάς, ο Τάσος Λιγνάδης, ο Αλέκος Φασόης, η Ευγενία Φακίνου και αρκετοί άλλοι έχουν τροφοδοτήσει με συγγραφικό και ερευνητικό έργο τις εκδόσεις του Αετοπουλείου Πολιτιστικού Κέντρου,

β) Τη δισκογραφία κλασικών έργων, τα οποία ενδεχομένως να μην παρουσιάζουν εμπορικό ενδιαφέρον, ωστόσο αποτελούν ανεκτίμητη προσφορά στους μουσικόφιλους του είδους. Με την επιμέλεια του θεατρολόγου Βασίλη Νικολαΐδη καταγράφηκαν στο βινύλιο το έργο των Αργύρη Κουνάδη και Γεωργίου Κουρουπού «Τραγούδια για φωνή και πιάνο», σε ποίηση Σεφέρη – Καβάφη και Λόρκα και το έργο του Γιώργου Σισιλιάνου «Κασσάνδρα», τραγική καντάτα με τη μεσόφωνο Γιολάντα ντι Τάσσο και τον βαθύφωνο Γιώργο Παππά. Επίσης ηχογραφήθηκαν: ο δίσκος «ARIE ANTICHE» με μαδριγάλια του 17ου αιώνα για φωνή, τραγούδι Κική Μορφωνιού, πιάνο Άρης Γαρουφαλής, όπως και ο βαρύτονος Κώστας Πασχάλης σε άριες του Giuseppe Verdi με τις ορχήστρες Ε.Λ.Σ. και ΕΙΡ.

γ) Τη λειτουργία δανειστικής βιβλιοθήκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Αετοπούλειο δίνει ιδιαίτερη σημασία στη συμμετοχή των κατοίκων του Χαλανδρίου και ειδικότερα των νέων στη διαμόρφωση της πολιτιστικής πολιτικής του.

Βάσει αυτής της αρχής επαναλήφθηκε, την άνοιξη του 1991, η επιτόπια έρευνα στους μαθητές γυμνασίου-λυκείου των δημοσίων σχολείων του Χαλανδρίου, η οποία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1984 με στόχο να γίνουν γνωστές οι πολιτιστικές προτιμήσεις των νέων και ειδικότερα οι σκέψεις και οι προτάσεις τους για τη δημιουργία βιβλιοθήκης. Στα αποτελέσματα εκείνης, αρχικά, της έρευνας στηρίχθηκε η λειτουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Στο πλαίσιο λειτουργίας της βιβλιοθήκης οργανώθηκε στις αρχές του 1992 το δημιουργικό εργαστήριο της παιδικής βιβλιοθήκης, με στόχο να αποτελέσει συνδετικό κρίκο ανάμεσα στα παιδιά του δήμου και τη δημοτική βιβλιοθήκη του Αετοπουλείου, ώστε οι μαθητές να εξοικειωθούν με τον χώρο και τον τρόπο λειτουργίας της βιβλιοθήκης.

Τα επίσημα εγκαίνια της παιδικής βιβλιοθήκης «Μίμης Βασιλόπουλος», δωρεά της οικογένειας Βασιλόπουλου, έγιναν στις 2 Απριλίου 2005, παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου. Αποτελεί παράρτημα της βιβλιοθήκης του Αετοπουλείου Πολιτιστικού Κέντρου σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον παλαιό σταθμό του τρένου, με δραστηριότητες όπως δανεισμός βιβλίων, παρουσιάσεις συγγραφέων και Μαραθώνιους Ανάγνωσης. Η συλλογή του παιδικού παραρτήματος «Μίμης Βασιλόπουλος» ανέρχεται σε 7.000 τίτλους βιβλίων, 9 τίτλους περιοδικών, CD και DVD. Τα μέλη της παιδικής βιβλιοθήκης είναι 1.000, από νήπια έως 18 ετών, εκπαιδευτικοί και γονείς,

δ) Τον θεσμό της «Συμπαραγωγής», τη χρηματοδότηση, δηλαδή, σε μεγάλο μέρος θεατρικών έργων νέων ταλαντούχων δημιουργών, που δεν διαθέτουν οι ίδιοι τα οικονομικά μέσα για το ανέβασμα τους.

ε) Τη διοργάνωση επιστημονικών συνεδρίων σχετικών με την έρευνα και την ιστορία του δήμου, διαλέξεων και σεμιναρίων καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, καθώς και κύκλου συναυλιών.

στ) Τη διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων στις οποίες συμπεριλαμβάνονται εκθέσεις για την ελληνική χαρακτική, που συνοδεύονται από επιμορφωτικά προγράμματα, από διαλέξεις διακεκριμένων ιστορικών της τέχνης και από ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές του Χαλανδρίου, με την καθοδήγηση ειδικών επιστημόνων. Στο πλαίσιο των εικαστικών εκθέσεων πραγματοποιήθηκαν δύο εκθέσεις-σταθμοί : Καλοκαίρι του 1987, υπαίθρια έκθεση γλυπτικής με ταυτόχρονη διοργάνωση συμποσίου γλυπτικής και συζητήσεων μεταξύ ειδικών της τέχνης και των κατοίκων του Χαλανδρίου και Καλοκαίρι του 1989, έκθεση σύγχρονου design (βιομηχανικού σχεδίου) με προβολές σχετικές με το θέμα της έκθεσης.

ζ) Με το καθιερωμένο φεστιβάλ στο πλαίσιο των καλοκαιρινών εκδηλώσεων, που ακολουθεί με συνέπεια κάθε χρόνο την αρχή του θεματικού άξονα στο θέατρο, τη μουσική και τον χορό. Το καλοκαίρι οι εκδηλώσεις στο θέατρο της Ρεματιάς αποτελούν, κυρίως λόγω χώρου, τη μεγαλύτερη «προς τα έξω» έκφραση του Αετοπουλείου.

Η αναζήτηση κάθε χρόνο ενός θεματικού άξονα, ώστε οι εκδηλώσεις να αποκτούν ιδιαίτερη φυσιογνωμία, με κριτήρια τον πλουραλισμό στους διάφορους τομείς της τέχνης, την υψηλή ποιότητα, τον διαχρονικό χαρακτήρα, την αντίσταση στην εύκολη και χωρίς βάθος προβολή, είναι συνεχής επιδίωξη του κέντρου. Με τη συμμετοχή και συνεργασία Χαλανδραίων δημιουργών, παράχθηκε πολύ σημαντικό πολιτιστικό έργο στο Χαλάνδρι από το 1982 έως σήμερα.

Ανάμεσα τους οι: Βάνα Ξένου (ζωγράφος, καθηγήτρια του ΕΜΠ και μέλος του ΔΣ του Αετοπουλείου), Χρίστος Καράς (ζωγράφος, αντιπρόεδρος και μέλος του ΔΣ), Κούλα Κασιμάτη (καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου και πρώτη διευθύντρια του Αετοπουλείου), Βούλα Μανή (συγγραφέας και μέλος του ΔΣ),Έλλη Συρμοπούλου (φιλόλογος και μέλος του ΔΣ), Μαρία Αναστασίου (ζωγράφος), Μαρία Κανατσούλη – Παπαδιαμάντη (πιανίστα, παιδαγωγός και διευθύντρια του Εθνικού Ωδείου Χαλανδρίου), Ιωάννης Λουκάς (αρχαιολόγος συγγραφέας), Σπύρος Βραχωρίτης (σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός σύμβουλος του Αετοπουλείου), Βασίλης Νικολαΐδης (σκηνοθέτης, θεατρολόγος και μέλος του ΔΣ), Γιάννης Σμαραγδής (σκηνοθέτης, παραγωγός κινηματογράφου και καλλιτεχνικός υπεύθυνος του Αετοπουλείου), Μαρίνα Ξένου (ηθοποιός, καλλιτεχνική σύμβουλος Αετοπουλείου), Έντα Δημοπούλου (μέλος του ΔΣ του Αετοπουλείου), Πάννης Καλιόρης (Καλεώδης) (καθηγητής πανεπιστημίου Παρισίων και συγγραφέας), Τάσος Λέρτας (σκηνοθέτης, συγγραφέας, μέλος του ΔΣ), Ανδρέας Πυλαρινός (μαέστρος, διευθυντής της συμφωνικής ορχήστρας της ΕΡΤ), Όλγα Παναγοπούλου (σεναριογράφος, συγγραφέας και σκηνοθέτης), Μιχάλης Πατσέας (μουσικοπαιδαγωγός, διευθυντής του ωδείου Kodaly), Γιάννης Πλαχούρης (δημοσιογράφος, μέλος του ΔΣ), Διονύσης Πυλαρινός (μουσικός), Ευγενία Φακίνου (συγγραφέας και εικονογράφος παιδικών βιβλίων), Νότης Μαυρουδής (μουσικοσυνθέτης, μέλος του Δ.Σ. Αετοπουλείου) και Νίκος Χαλιάσας (μουσικός, μαέστρος ορχήστρας Intrarti).

Προγράμματα – Εκδηλώσεις

Στο Αετοπούλειο έχουν λειτουργήσει εκπαιδευτικά προγράμματα, μεταξύ των οποίων:

«Ταξιδεύοντας στο παρελθόν και το μέλλον» για μαθητές γυμνασίου και λυκείου, οι οποίοι επισκέφτηκαν το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.

«Μουσική και μουσικοί στα σχολεία» για μαθητές γυμνασίου και λυκείου.

«Κινηματογράφος στα σχολεία» για μαθητές γυμνασίου και λυκείου. «Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τους καλλιτέχνες, την απασχόληση στον πολιτισμό και την αναπτυξιακή πολιτιστική πολιτική».

«Λογοτέχνες στα σχολεία» για μαθητές γυμνασίου – λυκείου.

«Γνώρισε το περιβάλλον σου – Η Ρεματιά Χαλανδρίου» για μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου.

Εργαστήριο έρευνας αρχαίου δράματος.

Δημιουργικό εργαστήριο στην παιδική βιβλιοθήκη για μαθητές Δ’, Ε’, ΣΤ δημοτικού.

«Γνωριμία με την κλασική μουσική» Δραστηριοποίηση της ορχήστρας Intrarti με παρουσιάσεις στα σχολεία του δήμου. Πραγματοποιήθηκαν δεκαπέντε επισκέψεις σε όλα τα δημοτικά σχολεία του Χαλανδρίου, ώστε οι μαθητές να γνωρίσουν τα όργανα, τις ορχηστικές συνθέσεις, καθώς και τη συνεργασία μουσικών.

«Γνωριμία με την παιδική όπερα και τη μαγική παρουσίαση των σκηνικών». Πεντακόσιοι μαθητές των γυμνασίων του Χαλανδρίου παρακολούθησαν στο Μέγαρο Μουσικής την παιδική όπερα «Μαγικός Αυλός», μία συμπαραγωγή του Αετοπουλείου με το Μέγαρο Μουσικής.

Επίσης, διοργανώνονται αφιερώματα και τιμητικές διακρίσεις σε καταξιωμένες προσωπικότητες του πνεύματος και της τέχνης που έχουν προσφέρει πολλά στο Χαλάνδρι, όπως η συγγραφέας Βούλα Μανή, η ειδική περί των εικαστικών Ζωή Ψαρρού, ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής, ο διευθυντής φωτογραφίας Νίκος Σμαραγδής, ο διακοσμητής – επιπλοποιός και συγγραφέας Γιάννης Σιμωνέτης. Επιπλέον, αφιερώματα προς τιμήν των προσφυγικής καταγωγής κατοίκων του Χαλανδρίου, καθώς και τιμητικές διακρίσεις σε ανθρώπους του πνεύματος, με ρίζες στις αλησμόνητες πατρίδες και στις αείμνηστες δωρήτριες της πόλης, όπως την Σεβαστή Καλλισπέρη, την Αικατερίνη Μάνας, την Αλεξάνδρα Ρέστη, την Καλλιόπη Μουστάκα-Αετοπούλου.

Σε συνεργασία του δήμου και του Αετοπουλείου τιμήθηκε η μνήμη της Ασπασίας Κανατσούλη, μουσικού παιδαγωγού και διευθύντριας του Εθνικού Ωδείου Χαλανδρίου, του βαρύτονου Κώστα Πασχάλη και του ηθοποιού Δημήτρη Παπαμιχαήλ. Συμπόσιο με θέμα «Ο λόγος του ελληνικού τραγουδιού». Επρόκειτο για έξι παρουσιάσεις στο Αετοπουλειο Ελλήνων στιχουργών, όπως οι : Κατσούλης, Μωραΐτης, Γκόνης, Ιωάννου, Σαμαρτζής, Δημητρούκα, Δημοπούλου, Σούσης, Μπουρμπούλης, Παπαδοπούλου, Καρασούλος, Νικολακοπούλου.

Καλοκαιρινές εκδηλώσεις στο θέατρο Ρεματιάς: Περισσότερες των εκατό εκδηλώσεων, από το 2000 μέχρι σήμερα, κάλυψαν τις καλοκαιρινές περιόδους του φεστιβάλ της Ρεματιάς, οι οποίες οργανώθηκαν από το Αετοπουλειο. Αρχαίο και μοντέρνο θέατρο, λαϊκή παράδοση, συναυλίες κλασικής και μοντέρνας μουσικής ήταν τα πεδία των επιλογών της διοίκησης του Πολιτιστικού Κέντρου Χαλανδρίου για την τετραετία του 2005-2009. Κινηματογράφος: Παρουσιάστηκαν κύκλοι κινηματογραφικών ταινιών με θέματα «Πολιτισμικός κινηματογράφος», «Κινηματογραφικές βραδιές με θέα τη Μεσόγειο» και «Το ασπρόμαυρο στον ελληνικό κινηματογράφο».

25 Χρόνια Αετοπούλειο και θέατρο Ρεματιάς.

Με παραγωγές του Αετοπουλείου εορτάστηκαν τα 25 χρόνια του πολιτιστικού κέντρου. Επρόκειτο για τις παραγωγές «Ο Μύθος του Ηρώς» σε μουσική Ι. Ξενάκη, «Μουσικό Αφιέρωμα στην Ιωνία» με τη Γιώτα Βέη, «Από τον Monteverdi στο Μιούζικαλ», μία μουσική εκδήλωση από το Εθνικό Ωδείο Χαλανδρίου και παρουσίαση των τριάντα έξι μουσικών χορών του Σκαλκώτα από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.

Εκθέσεις εικαστικών και ζωγράφων: Στον χώρο του μετρό, στη στάση «Χαλάνδρι», διοργανώθηκαν από το Αετοπούλειο εκθέσεις εικαστικού ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων: Μπιενάλε εικονογράφων παιδικών βιβλίων, ζωγράφων, με συμμετοχή και ομάδας χαρακτών. Επίσης έκθεση επτά ζωγράφων και εικαστικών με αφορμή την επέτειο των 25 χρόνων του Αετοπουλείου με τίτλο «Αστικά Τοτέμ και Γήινες Τελετές», με έργα των Νίκου Αλεξίου, Νίκου Κεσσανλή, Ζάφου Ξαγοράρη, Βάνας Ξένου, Κύριλλου Σαρρή, Πάνου Χαραλάμπους και Γιώργου Χατζημιχάλη με την επιμέλεια του Θανάση Μουτσόπουλου. Στον χώρο του Αετοπουλείου, τέλος, πραγματοποιήθηκαν μία σειρά από εκθέσεις βιβλίων, φωτογραφίας και αγιογραφίας. Παιδική χορωδία: Μαθητές των δημοτικών σχολείων απαρτίζουν την παιδική χορωδία του Αετοπουλείου, όπου μέσα από το τραγούδι μαθαίνουν τις έννοιες της μουσικής, της ορθοφωνίας και της ομαδικής δουλειάς. Την εργασία τους παρουσιάζουν σε εκδηλώσεις του δήμου και πάντοτε το καλοκαίρι στο θέατρο Ρεματιάς του Χαλανδρίου.

Πληροφορίες – Επικοινωνία

  • Ιστοσελίδα: http://aetopoli.blogspot.gr/

Διαβάστε περισσότερα
Θέλεις να δεις και άλλα;
Ψαξε Περισσότερα Σεμινάρια